Mi Történik Most A Kripto Piacon? Milyen Tényezők Erősítik A WBT Index Piaci Helyzetét?

A MÚLT HÉTEN PUBLIKÁLT AMERIKAI INFLÁCIÓS ADAT A VÁRT 3,6%-AL SZEMBEN, 4,2 % LETT, AMI AZ ELMÚLT 13 ÉV LEGMAGASABB ÉRTÉKE.

Az Amerikai Munkaügyi Hivatal közzétett egy statisztikát, amiben azt taglalja, hogy munkaerőhiány van Amerikában.

Mit jelent ez?

Ha a vállalkozások nagymértékű munkaerőhiánnyal szembesülnek, kénytelenek egymásra licitálni a bérek tekintetében, hogy a munkaerőt magukhoz csalogassák (ehhez hasonló történt hazánkban is 2018-tól a pandémia megjelenéséig), az így keletkező többlet-bérköltséget pedig a fogyasztókra hárítják, ami felerősíti elképesztő mértékű pénznyomtatás által fűtött inflációt.

Hogy alakulhatott ki a munkaerőhiány?

A Goldman Sachs elemzői szerint a pandémiás időszak alatti nagyvonalú munkanélküli segélyek és a helikopterpénzek következménye, hogy 6,5 %-os munkanélküliségi ráta mellett, ekkora méreteket tud ölteni a munkaerőhiány. Sok munkanélküli annyira jól meg tud élni a segélyből, hogy egészen egyszerűen esze ágában sincs visszamenni dolgozni. Továbbá a kapott pénzből az amerikaiak egy részének kedvenc e-sportja előbb a tőzsdei, később a kripto befektetések lettek.

MIT MONDANAK AZ ELEMZŐK?

A Goldman Sachs elemzői szerint a pandémiás időszak alatti nagyvonalú munkanélküli segélyek és a helikopterpénzek következménye, hogy 6,5 %-os munkanélküliségi ráta mellett, ekkora méreteket tud ölteni a munkaerőhiány.

Sok munkanélküli annyira jól meg tud élni a segélyből, hogy egészen egyszerűen esze ágában sincs visszamenni dolgozni. Továbbá a kapott pénzből az amerikaiak egy részének kedvenc e-sportja előbb a tőzsdei, később a kripto befektetések lettek.

Fontos megjegyezni, hogy Amerika lassan „kinyit”, és ahogy az emberek fogyasztanak, illetve bekerül a rendszerbe a nyomtatott pénz, ez tovább emeli az inflációt. Egyes elemzők szerint 6%-os ráta sem elképzelhetetlen júliusban az USA-ban.

A FED tavaly többször is azt nyilatkozta, hogy nem emel jegybanki alapkamatot 2023-ig. Ha így marad a helyzet, akkor viszont már idén változtatásra kényszerül. Emellett fájhat Biden feje is, hisz júniusig tervezett egy újabb 3 ezer milliárd dolláros stimulus csomagot, de ilyen piaci környezetben ezt nem fogja tudni megtenni.

MILYEN HATÁSSAL VAN ELON MUSK A KRIPTOVALUTA PIACRA?

Az amerikai gazdaság mellett Európa legnagyobb gazdaságában, a németben is látszódnak az átlag feletti infláció jelei.
Az előző kripto-szuperciklusban (2017-18) még nem voltak jelen nagy cégek, intézményi befektetők, viszont a mostani ciklusban pont azért jelennek meg a piacon, hogy az inflációt fedezve (hedge) magas hozamokat érjenek el.

Így került a Tesla is a Bitcoin befektetők körébe. Elon Musk 1,5 milliárd dollárnyi Bitcoint vett a Teslának, amiből nagyon hamar nagyobb hozama keletkezhetett, mint amekkora bevétele származott az elektromosautó gyártónak, az eladott autóiból 2020-ban.

Majd a piacnak okozott egy kis csalódást azzal, hogy a vásárolt mennyiségből egy kicsit el is adott, hogy javítsa a Tesla első negyed éves mérlegét. Majd a kriptopiac legkedveltebb „mémcoinjának”, a Dogecoin árfolyamát mozgatta meg.

Musk mellett Marc Cuban amerikai milliárdos, a Dallas Mavericks NBA kosárlabda csapatának tulajdonosa is felkarolta a Doge-ot. A csapata belépőjegyeinek és a shopjukban lévő ajándékok megvásárlását is engedélyezte  DOGE-al (emelett eth-val, és BTC-vel), és azt nyilatkozta, hogy célja, hogy a coin elérje egy dolláros árfolyamát.

MUSK MARKETINGJÉNEK HATÁSAI A KRIPTOPIACRA

Musk akarta megmutatni, hogy neki majd sikerül, és mindenki azt várta, hogy ha megjelenik egy showműsorba (SNL) és nyilatkozik valamit, akkor a Doge megüti az 1 dollárt, de ott is voltak olyan megnyilatkozásai, amik nem felfele, hanem lefelé vitték a coin árfolyamát. Aztán tweetelt egyet, hogy a Space-X cége majd űrutazáshoz elfogad Doge-ot, szóval bevetette marketing gépezetét.

Milyen hatása van a wbtindexre Elon Musknak, a FED-nek és a Bitcoinnak

A SPAXE-X-et használta 2018-ban akkor is, amikor egy rosszabb Tesla negyed éves teljesítményt egy kis marketinggel akart takarni, kilőtt az Űrbe egy Tesla Roadstert, elfedvén egy sikertelen gazdasági negyed évet a befektetői elől. Befektetői körökben tartja a mondás, hogy egy kis százalékban mindenképp kell tartani Dogecoin-t a portfólióba, mert rövid távokon nagy hozamokat hozhat, persze a megfelelő időben, és a megfelelő százalékos arányban..

Közel 1700%-os növekedés 1 év alatt a WBT Index-ben. /részletek itt/

ELON MUSK NEM BÍR MAGÁVAL

Aztán Elon nem bírt magával, tweetelt egyet a bitcoin bányászat környezetromboló hatásairól. Ezzel be is döntötte a piacot, viszont a piaci szereplők meg Őt kezdték ki rendesen.

Találgatások kerültek napvilágra, hogy miért mondhatta ezt? Nos kiderült , hogy a következő Biden csomag (ami ugye az infláció miatt épp veszélyben van) tartalmaz egy támogatást, ahol a környezet tudatos cégek, köztük a Tesla is kaphat több milliárd dolláros állami támogatást és Musk úgy gondolta, hogy ezzel a megnyilatkozásával segítheti a cégét a támogatás hozzájutásához.

Aztán épp Marc Cuban üzent Musknak, hogy mennyire nem környezetromboló a BTC bányászat, hisz a felhasznált energia nagy részét megújuló energiaforrásból fedezik, és szembeállította az aranybányászattal, ami szerinte inkább környezetrombolóbb.

Aztán előkerült egy Ark Invest által publikált chart is a hagyományos bankrendszer, aranybányászat kontra bitcoin bányászat energia felhasználásáról szól, ami még 2020-ban készült.

Az az Ark Invest készítette, aki lelkes vásárlója a Tesla részvényeknek, és akkor is kitartottak a papír mellett, amikor egyes elemzők lejtmenetet jeleztek előre benne. Szóval Elon, beszélned kellene Cathie Wood-al! Egyébként a Tesla tőzsdei árfolyama a bejelentés óta a 200 napos mozgóátlaga alá esett több mint egy év után, ami egy fontos indikátor egy részvény technikai elemzése során.

BIZONYTALANSÁG ÉS FÉLELEMKELTÉS HATÁSAI A KRIPTOPIACRA

Véleményem szerint ( szerző:BITI) ez is csak egy FUD: Fear, uncentainty, dubt: félelem, bizonytalanság, kétely keltése általában hamis információkkal.

Ebben a témában nagyot tud alkotni például Yanet Jellen, Scott Minner (Guggenheim Partners), és pár amerikai nagybank vezetője, amikor árfolyammanipulációs megjegyzéseikkel akarnak piaci esést okozni.

Fontos megjegyezni, hogy a kriptovaluták piaca az a piac, ahova a kisbefektetők előbb érkeztek meg, mint az intézményi befektetők.

Ezért az intézményi befektetőktől elhangzik néha olyan nyilatkozat, aminek nincs valóságalapja, de pont elég ahhoz, hogy az árakat rövid távon lefelé nyomja, és így ők is be tudjanak vásárolni jobb árszinteken. Ez egy kicsit fomo-s helyzet is (FOMO: fear of missing out: kimaradástól való félelem), hisz ők se akarnak kimaradni ezen eszközosztály átlag feletti hozamaiból.

MILYEN IRÁNYBAN TERJESZKEDNEK A KRIPTOPIACI SZEREPLŐK?

Amerikában például két hete az New York Digital Investment Group digitális vagyonkezelő cég jelentette be, hogy több száz amerikai bank részére épít ki infrastruktúrát.

Ez lehetővé teszi, hogy az Őket választott bankok is tudjanak Bitcoin és kriptovaluta termékeket biztosítani ügyfeleik részére. Így például a banki ügyfeleknek nem kell kriptotőzsdére regisztrálni, folyószámlájukon keresztül közvetlenül kezdeményezhetnek kriptós befektetéseket, elősegítve, hogy emberek tömegei és dollármilliók/milliárdok érkezzenek meg a kriptopiacra.

A cég tervei között szerepel a későbbiekben egy Bitcoin alapú hűségprogram és egy olyan folyószámla, ahol a kamatot Bitcoinban fizetik.

A sportba is egyre jobban beférköznek a kriptopiaci szereplők. Példa erre, hogy a Miami Heat NBA csapata az amerikai FTX kriptotőzsdével írt alá egy hosszú távú szponzorációs szerződést, minek értelmében csarnokuk az FTX nevet viseli a jövőben.

Itt megjegyzendő, hogy Miami jövőben egy kriptováros szeretne lenni. A polgármester rajongója és befektetője a digitális devizáknak, valamint kinyilvánította, hogy a közalkalmazottak kérhetik BTC-ban fizetésüket, a lakók fizethetnek adót bitcoinban stb.. Ha Kalifornia a Szilícium-völgy, akkor Miami a jövő kripto térsége?

KRIPTOPIAC A VERSENYSPORTBAN- F1 ÉS INDYCAR

A sport szponzoráción tovább haladva: az idei olasz labdarugó szuper kupát, amit a héten rendeznek meg a crypto.com cég szponzorálja.

Jelen pillanatban a váltók tekintetében véleményem szerint/szerző:BITI/ a Binance után a második legjobb öko rendszerrel rendelkezik, hihetetlen gyors léptekkel bővíti ügyfelei számát. Szponzori megállapodásuk értelmében idén a forma 1-es Aston Martin csapatot is támogatják.

Ha már autósport. Idén az IndyCar-ban indul egy Bitcoin autó, Ed Carpenterrel a volánja mögött.

A Grayscale pedig megállapodást kötött a New York Giants NFL csapatával, minek értelmében ők lettek a csapat hivatalos digitális valutaeszköz-kezelési partnere. Innentől egy kis lépés és Marc Cuban csapatához hasonlóan itt is el fognak fogadni digitális devizákat a belépőjegyekért, és a shopban található termékek vásárlásakor.

MIT TETT VITALIK BUTERIN AMINEK ÁRFELHAJTÓ HATÁSA LETT A KRIPTOPIACON?

 A múlt héten Vitalik Buterin az Ethereum alapítója egy nemes cselekedet miatt került a középpontba. Történt az, hogy létrehoztak egy Shiba Inu (SHIB) coint gondolván, aki kimaradt a DOGE hypeból, az most bepótolhatja.

Rövid távon ez annyira sikerült (7 nap alatt, 14X növekedés) , hogy rendesen megdobta az ethreum hálózat forgalmát és tranzakciós díjakat is.

A SHIBA coinok felét marketing célból átutalták Buterinnek, aki azt köszönte, és a piacra is öntötte, az ebből keletkezett bevételét meg tovább is utalta egyből az indiai covid járvány kezelésének támogatásához. Ezzel az eth gas díjak árát is normalizálta. J  Bravo Vitalik!

ÚJ KRIPTOVALUTÁK MEGJELENÉSE A WBT INDEXBEN

WBT indexünkbe megjelent májusban két új coin a Solana és a Filecoin. Az előbbi a jelenleg leggyorsabb okos szerződéses platform, szuper öko rendszerrel. A Solana másodpercenként akár 50 000 tranzakciót képes kezelni. Áprilisban közel 200%-ot tudott emelkedni, és brutális áremelkedést céloztak elő rá szakértők év végére.

A Filecoin egy decentralizált tárhelyszolgáltatást végző blokklánc projekt Kínából. Hazájában már indulás előtt is hatalmas népszerűségnek örvendett. A felhőszolgáltatók központosított rendszerét váltja fel decentralizált blokkláncos modellel.

ALTCOIN SZEZON HATÁSA A WBT INDEXRE

Az altcoin szezon továbbra is folytatódik, ami jó hír WBT indexünk számára, hisz altcoinok alkotják a portfóliót közel 80%-os arányban (az okos szerződés súlyozásának megfelelően).

Bitcoin dominanciája az altcoinokkal szemben már csak 40,6%-on áll. Közelítünk a legutóbbi bika ciklus legalsó, 35%-os értékéhez.

A szakértők a tavalyihoz hasonló DEFI nyárt várnak, tehát a decentralizált pénzügyekhez tartozó coinok nagyot mehetnek a nyáron.

A WBT indexünkben lévő Uniswap coin, aminek 3. veziója éppen májusban jelent meg, így nagy növekedés előtt áll, de ismét előtérbe kerülhet a Binance coin, aminek amellett, hogy erős a defi részlege, elindította saját NFT platformját is, ami ugye a DEFI mellett, most a második legnépszerűbb szegmens.

Az ADA coinja azzal került középpontba, hogy Musk a Bitcoin helyett lehet, hogy épp majd ADA-t fog elfogadni Tesla vásárlásakor. Lesz, ami lesz ezen témán kívül is egy értékes projekt a Cardano, ami épp Afrika bankolási szokásait változtatná meg blokkláncos megoldásaival.

Szuper projekt, hatalmas közösséggel, hatalmas hozam potenciállal rövid- és hosszútávon is.
Nem részletezvén tovább, az indexben lévő coinok hozam poteciálja nem csökkent, még ha a piacot egyes szereplők próbálják néha megingatni, továbbra is szuper ciklusban vagyunk , így ennek az időszaknak a jelmondata az erős kezű befektetőknél: BUY THE DIP!

WBT Index

Egyébként is a BLockChain Capital stratégiája: Buy and Hold, és ahogy CZ a Binance elnöke is mondja : If you can’t hold, you won’t be rich.

Szóval, Hölgyeim/Uraim!  Joy és egyben Glamour napok vannak, nagy árengedménnyel!

Mit szoktunk ilyenkor csinálni…..? BCT-Global Team tagjainál válaszokat kapsz a kérdéseidre.
Cikk szerzője : BITI

Kövesd facebook Live oldalunkat!

0 hozzászólás
1 like
Előző cikk: A „BLOCKCHAIN CAPITAL JELENSÉG” – 2.Következő cikk: OSZTALÉKTÓL DUBAI-ON ÁT, CSÚCSRA JÁRATVA, A BLOCKCHAIN CAPITALLAL

Hasonló cikkek

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AZ ÉLETED A TE UTAD – TE IRÁNYÍTOD

Az élet eddig ismeretlen új csodálatos dimenzióját fedeztem fel...
hálásan köszönöm :)

Üdvözöllek Barátom!
Kovács Tibor vagyok.
Gyere velem egy időutazásra, de ne a múltba - váltsunk inkább a jövőbe!

Tovább olvasom

Legfrisebb cikkek
Legnépszerűbbek