BÁLNÁK VAGY MAMMUTOK – ÖSSZEFOGLALÓ A KRIPTOPIACRÓL

Mi történt az elmúlt 1,5 hónapban a Kripto világban  a coinok piacán?      A bálnák gerjesztik a volatilitás hullámait, a Mammutok pedig a régi rend őreiként próbálják megállítani a fejlődést.                                                        Kinek mi az érdeke és hogyan alakult ez az elmúlt hetekben? 

Ha röviden akarnám jellemezni, akkor annyi, hogy július 21.-én a piac  közel 2 havi korrekciója és akkumulációja után Északnak vette az irányt, elindult egy masszív áremelkedés. A WBT indexünk ez idő alatt 84 %-ot emelkedett. Ami örömmel töltheti el a piac szereplőit, hogy az uborkaszezonban tapasztalt napi 60-70 milliárd dollár kereskedelmi forgalom, a tavaszi szintekre, 140-190 milliárdra nőtt. A pici kapitalizáció már csak 200 milliárd dollárral van lejjebb a május közepi csúcs szintjétől.

Amikor július végén megfordult a piac 30 000 dolláros Bitcoin árnál, egyes piaci szereplők azt várták, hogy az ár még lemegy először 25 000, majd 18 000 dolláros szintekre is. A bálnák viszont nem, így látták. A 10 és 10 000 db Bitcoinnal rendelkező pénztárcák tulajdonosai vásárlásokba kezdtek, minek következtében ezen pénztárca tulajdonosai birtokolják mára a 18 805 000 kibányászott Bitcoin közel felét, 9,23 milliárdnyi Bitcoint. Ezek a vásárlások hajtották az árat a napjainkban látott 51-52 000 dolláros árszinthez.

A képen látható, hogy nem a Bitcoin lett az elmúlt hónap hozam bajnoka. Előző írásomban említettem, hogy nyár végén azért kell újra megindulni a piacnak, mert nagy volumenű fejlesztések vannak egyes projekteknél.

Augusztus elején a sort megkezdvén az Ethereum hálózatán lezajlott a London hard fork, ami deflációs coinná tette az ETH-t, hisz a tranzakciók validálásakor ETH-t éget a rendszer. Az indulás óta közel 224 000 db ETH égett el, így ennyivel kevesebb cirkulál a rendszerben.

A Ziliqa augusztus utolsó napján frissítette a rendszerét, melynek következtében már a hálózata is fogadja az NFT rajongókat. A következő fontos esemény a szeptember 12.-ei cardano hard fork lesz, minek következtében startolhatnak az okos szerződések a Cardano hálózaton. Ez elhozza a Cardanora a DEFI alkalmazásokat.

A képen látható, hogy az ADA ára jóval meghaladta az ETH és BTC árnövekedését.

A Solana árfolyamemelkedése volt a legnagyobb a WBT index összetevői közül. Nem csoda egy szuper blockchain megoldást kínál, másodpercenkénti 50 000 tranzakció végrehajtásának lehetőségével (az ETH most 12 tranzakciót tud másodpercenként), nagyon alacsony fee-vel.
Feltűnő még a Polkadot DOT tokenjének emelkedése! Most mennek a parachain akciók, lassan indul a hálózat élesben, ezt díjazzák a befektetők.

TAVALYI NYÁR DEFI – IDEI NYÁR NFT

Tavaly ilyenkor DEFI (decentralizált pénzügyek) nyárról beszéltünk, idén NFT nyárra „keresztelődött” ez az időszak.

Csak röviden érintem a témát: a VISA is beszállt a piacra, vásárolt egy több mint 100 000 dollárt érő Crypto punkot, valaki 400 000 dollárt adott egy szikláért, aminek világító szemei voltak. Hódít az Axe Infinity és a Play to earn (játssz, hogy nyerj) NFT-k nagy része. A Fülöp-szigeteken már annyian játszák ezt a játékot, hogy valaki már fel is mondott a munkahelyén és e szenvedélyének él. A helyi hatóságok ezt felismervén már rögtön a kriptó adózás lehetőségét pendítették meg.

A Sotheby’s aukciósház 277 éves történelmében először digitális alkotásokra, NFT képekre is lehetett licitálni a szeptember eleji aukciójukon.
A nagy NFT hype lecsillapodásának már vannak jelei, így jöhet a DEFI ősz. Ez tovább erősítheti az altcoinok erejét és csökkentheti a Bitcoin dominanciáját a piacon belül.

A szurkolói tokenek fontossága Lionel Messi Barcelonából Párizsba való igazolása során nyilvánult meg. A focista ugyanis a 25 millió dolláros aláírási pénzének egy részét PSG tokenbe kapta, de a jövőben a fizetésének egy részét is ebben fogja kapni.

Egyébként ősszel a Bitcoin rendszer is kap egy frissítést. A 2017-es SegWit soft fork óta, a Taproot lesz a legjelentősebb frissítés a Bitcoin hálózatán, melynek következtében itt is futtathatók lesznek okos szerződések és védelmet, valamint anonimítást kapnak a tranzakciók azáltal ,hogy azok kívülről teljesen egyformának tűnjenek.

HOGY HALAD A KRIPTO PIACI SZABÁLYOZÁS?

Egyre erősebb a piac és ezt egyre több országban rossz szemmel nézik.
Országunkban megállt a szabályzás ott, hogy jövőre egy mondhatni kedvező, 15%-os adókulcsú adózást vezetett be a kormány.
Amerikában viszont elég változatos néhol hajtépős rendeletekkel próbálnák szabályozni a piacot.

Az alapfelállás: a kormány kétpárti elfogadással elfogadott egy először 500 milliárd dolláros, később már 1000 milliárd dollárnyi infrastruktúra csomagot és az amerikai szenátorok nagy része úgy gondolja, hogy ehhez a csomaghoz összekalapoznak a kripto szabályzásból 30-40 milliárd dolllárnyit. (Nyomtatnák ki azt is, ha már több ezer milliárdot nyomtattak úgy is az elmúlt időben J)

GARY GANSLER A DEFI SZEKTORT REGULÁZNÁ

Tudjuk , hogy a SEC (Amerikai Értékpapír Felügyelet) igazgatója Gary Gansler alapvetően kripto-barát ember (egyetemeken oktatott blokkláncot). Ő most a DEFI szektort regulázná meg leginkább.

Van egy per továbbá a Ripple (XRP) ellen is, aminek végkimenetele szerintem fontos lehet az amerikai kripto elfogadás jövőjét tekintve. A legfrissebb hírek szerint a SEC bekért a Ripple-től 1 millio Slack (vállalati belső üzenetküldő) üzenetet. Ez nem éppen jó hír a cégnek, valamint szerintük nem kevés idő és költség teljesíteni a tőzsdefelügyelet kérését. Várhatóan a per 2022-ben fog folytatódni.
Aztán a szenátusban előálltak olyan hajmeresztő bejelentéssel, hogy minden kripto piaci szereplőt brókernek kellene tekinteni ,a brókereknek meg bejelentési kötelezettségei vannak ugye az elvégzett tranzakcióikról. Képzeljük el, amint egy Bitcoin bányász egy tranzakció validálásakor le kell, hogy jelentse a SEC-nek, hogy kinek a tranzakcióját validálta. J Majd valaki megsúgja nekik mi a kriptográfia lényege J

Azért vannak államok, ahol szeretik a kriptokat. Wyoming után Texas államban is létrejött egy kriptos bizottság, ami ezen államok kripto-barát hellyé tételét hivatott megteremteni. Texas ugye a Kínából elüldözött bányászokat is tárt karral várta.
Miamiról meg ugye tudjuk régebbről, hogy a „cryptosodni” akar.

Hír volt továbbá még, hogy ősszel New Yorkban polgármester választások lesznek, és Bil de Blasio polgármester alatt inog a szék. Mind a demokrata, mint a republikánus kihívója kripto várossá szeretné tenni a várost. A várost, ami a Wall Streetnek ad otthont. Mondani sem kell mekkora lépés lenne, ha céljuk megvalósítása sikerülne.

Gary Gansler egyébként nem volt rest, a múlt héten átrepült Európába, meg sem állt az Európai Parlementig, hogy részt vegyen a digitális bizottság gyűlésén és megossza velük tapasztalatát a kripto piacról.
Tudott, hogy az Európai Unió tavaly szeptemberben állapodott meg arról, hogy MICA néven (Markets In Crypto-Assets) kidolgoznak egy egységes uniós kripto szabályzást, amelyet várhatóan 2 évig alkotnak, majd 2 év alatt implementálják, így leghamarabb 2024-ben indulhat.

MIT MOND A HAZAI SZAKEMBER A PÉNZ EVOLÚCIÓJÁVAL KAPCSOLATBAN? MI A GYAKORLAT AZ ÚTTÖRŐ ÁLLAMOKNÁL?

VAJON EBBEN IS LEMARADUNK?

A régi/új gravitációs központ, vagyis a nemzetállamok ereje, legyőzi a nem kívánatos pénzpiaci innovációkat! Matolcsy György.

Magyarországot tekintve Matolcsy György egy tanulmányában a befektetések geopolitikai kockázatára kitérve tett egy kis kitérőt a pénz evolúciójával kapcsolatban is. Ahogy mondja: „Végül a pénzpiaci forradalom egyik olyan új eleme sem bizonyul majd tartósnak, amely szembe megy a kormányok és a központi bankok akaratával. A régi/új gravitációs központ, vagyis a nemzetállamok ereje, legyőzi a nem kívánatos pénzpiaci innovációkat. Nem érdemes a hatalmi központok ellen fogadni.„ Majd az idő eldönti/megmutatja Matolcsy Úr!

Ahol nem szabályozzák a cryptot, hanem a Bitcoint törvényes fizetőeszközkét kezelik, El-Salvador. Mától (szeptember 7.) indul élesben. Aki letölti az ország hivatalos digitális pénztárcáját, 30 dollárnyi Bitcoint kap az államtól. 200 Bitcoin automatát helyeztek ki országszerte. A tranzakciók díjmentesek lesznek (itthon általában 6%-os tranzakciós díjjal váltanak az automaták). Tegnapi hír, hogy Salvador 200 darab Bitcoin-t vásárolt (egyes hírek szerint már korábban is vásárolt 200 darabot), így Ők az első ország, akik Bitcoint vásároltak.

CZ a Binance elnöke is megemlékezett erről az eseményről, és ahogy idézte: „Ez csak a kezdet”!

Nem lehet megoldani a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket

BANKRENDSZER VÁDJA A KRIPTÓKRA, ÉS AMI A HÁTTÉRBEN TÖRTÉNIK

Szóval egy pénzember, aki a hagyományos pénzügyi rendszer mellett kampányol, szerinte  pénzügyi innovációk, mint a kripto (nem mondta, ki de erre gondolhatott) meg fog bukni?
Nézzünk rá egy kicsit a hagyományos bankrendszerre, az említett nemzetállamokra, és a világgazdaságra.

Kezdjük a bankoknál és mivel, hogy annyit szerepelt a hírekben mostanában Afganisztán! A Standard Chartered, a Deutsche Bank és Danske Bank hármast azzal vádolják, hogy pénzt juttatott a táliboknak! (A „jó öreg” Deutsche, ebből se maradhatott ki).

2020-ban egy 2 billió dollár összegű pénzmosási botrányba keveredett többek között a Danske Bank, a HSBC, ING, Deutsche, Barclays, de a szálak még Magyarországra is elvezettek.
A bankrendszer vádja a kriptokra, hogy pénzmosásra használják.

A folytatásban tovább merülünk a jelenlegi gazdasági helyzetet elemezve, többek között

  • Miért és miről hebeg Jerome Powell
  • Miért nem akarnak dolgozni a munkanélküliek az USA-ban
  • Hogy is áll az a lufi az ingatlan piacon?
  • Mennyit növekedett a tengeri szállítás Kinából?
  • Ismerkedjünk meg a Stagflációval (nem szimpatikus )

Erdeti Szerző: Biti/BlockMoney

0 hozzászólás
0 tetszik
Előző cikk: OSZTALÉKTÓL DUBAI-ON ÁT, CSÚCSRA JÁRATVA, A BLOCKCHAIN CAPITALLALKövetkező cikk: Az MLM És Ami Mögötte Van

Hasonló cikkek

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AZ ÉLETED A TE UTAD – TE IRÁNYÍTOD

Az élet eddig ismeretlen új csodálatos dimenzióját fedeztem fel...
hálásan köszönöm :)

Üdvözöllek Barátom!
Kovács Tibor vagyok.
Gyere velem egy időutazásra, de ne a múltba - váltsunk inkább a jövőbe!

Tovább olvasom

Legfrisebb cikkek
Legnépszerűbbek